Kortgefilmd opdracht

A. Filmanalyse

A1. Verhaaltechniek filmpjes

Hoe zou je de aanwijzingen uit dit filmpje kunnen gebruiken bij het schrijven van jouw script?

Het is handig om een script te hebben voor ons filmpje, omdat je al precies weet wat je wilt doen voor dat je überhaupt begonnen bent met filmen. Zo is het enige dat je nog moet doen filmen en editen.

Aanwijzingen:

 • Alleen opschrijven wat je op de camera kan laten zien en niet de diepste gevoelens en gedachten van de personages.
 • Door middel van het script het budget schatten, want voor deze film is het budget nagenoeg 0,- euro en hier moeten wij dus wel rekening mee houden en dat is mogelijk met een script.
 • Aan elk onderdeel van de film een bepaalde kleur toekennen. Hierdoor kunnen de duidelijk ordenen wat bij welk onderdeel moet en zo mogelijk ook wat aanpassen per onderdeel als het echt niet mogelijk is.

Op welke manieren kun je een verhaal goed in elkaar zetten?

Unifying Theory of 2+2, laat het publiek de dingen bij elkaar brengen, geef ze niet gelijk het antwoord. De elementen waarmee je het publiek voorziet en de volgorde waarin zijn beslissend voor het slagen of mislukken in het verbinden van het publiek. Het houdt de aandacht voor verhalen vast.

Dit is belangrijk voor ons filmpje, omdat wij natuurlijk wel de aandacht van het publiek erbij willen houden. Als wij enkel feiten gaan benoemen en waarom iets zo is als het is, hoeft het publiek zelf niet meer op te letten. Dit leidt ertoe dat het publiek het saai gaat vinden en zo afgeleid wordt.

A2. Filmtechniek filmpjes

Filmpje 1: Hoe schrijf je een script?

Een script is een vertaling van een verhaal naar acties en dialogen. Om te beschrijven wat er met je personages en objecten gebeurt, gebruik je werkwoorden. Zorg ervoor dat je het zoveel mogelijk visueel uitdrukt in plaats van dat het verteld wordt.  Dialoog is alles wat er in het filmpje gezegd wordt, woord voor woord.

Een lay-out van een script ziet er als volgt uit:

 • Je begint met de locatie van filmen te noteren.
 • Daarna schrijf je op wat de personen en objecten doen in deze scene.
 • Het dialoog concentreer je in het midden van je script en daarboven zet je wie het zegt.

Wij zullen waarschijnlijk gebruik gaan maken van deze lay-out, want het ziet er simpel en overzichtelijk uit.

Filmpje 2: Storyboard

Een storyboard kan je helpen met veel verschillende dingen, drie dingen waarmee een storyboard ons kan helpen zijn:

 • Het vertalen van de woorden op papier naar een opzet voor een video. Je maakt hierdoor geen onnodige opnames en vertel je je verhaal zo efficiënt mogelijk met alleen de nodige shots.
 • Een beeld krijgen van het verhaal. Door het maken van een storyboard krijg je al een beeld van het verhaal dat je gaat vertellen.
 • Communicatie tegenover anderen, want als je het storyboard laat zien weet de ander ook hoe het er precies uit moet zien en zo kan je ook de taken verdelen.

Waar we op letten bij het maken van een storyboard is dat we eerst de sleutelscènes bepalen, zoals het openingsshot en de belangrijkste gebeurtenissen. Alle beelden die niets toevoegen of onduidelijk zijn laten we vallen, zo spendeer je niet alle tijd aan iets wat uiteindelijk toch niet in de film komt.

Filmpje 6: Geluidseffecten

Geluidseffecten zijn een makkelijke manier om je video naar een hogere kwaliteit te tillen en daarbij ook nog eens één van de goedkoopste manieren. Je ervaring wordt voor 90% bepaald door het geluid en het is daarom ook belangrijk dat hier veel aandacht aan wordt besteed. In plaats van dat je bijvoorbeeld wacht totdat het regent buiten kan je simpelweg gewoon een geluidseffect van regen toevoegen.

De geluidseffecten die je wilt gebruiken kan je makkelijk verkrijgen op het internet. Zo heb je op YouTube talloze filmpjes van goede geluidseffecten.

We weten nog niet voor welke delen van de film geluidseffecten gaan gebruiken, maar dit zal hoogst waarschijnlijk wel in veel verschillende delen voorkomen, omdat zo als al gezegd het een makkelijke manier is om de kwaliteit omhoog te brengen.

Filmpje 9: Filmen met je mobiel

Tips die ons bruikbaar lijkt bij het filmen van onze eigen film met een mobiel zijn:

 • Veel (natuurlijk) licht gebruiken, daardoor lijkt de kwaliteit van het filmpje meteen een stuk beter.
 • Als je van dichtbij filmt is de microfoon van je telefoon goed genoeg, maar als je echt goede kwaliteit wilt, ook van ver af, moet je toch echt een externe microfoon gebruiken.
 • Hoewel je met je telefoon wel je filmpje kan bewerken is het makkelijker om het filmpje op je computer te bewerken.

Deze tips zullen goed van pas komen. We zullen proberen om zoveel mogelijk in daglicht te filmen, tenzij het echt niet anders kan, om de kwaliteit van het filmpje goed te houden. Ook zullen we gebruik gaan maken van een externe microfoon, want als je filmpje van slecht geluid is voorzien is heel het filmpje eigenlijk al verpest en tenslotte zullen we het bewerken niet op onze telefoon doen maar op een computer.

Filmpje 12: Welk montageprogramma ga je gebruiken?

Filmpje 12: Welk montageprogramma ga je gebruiken?

Het montageprogramma dat wij zullen gaan gebruiken bij het monteren van ons filmpje is Adobe Premiere Pro. De reden voor deze keuze is voornamelijk omdat we er al ervaring mee hebben. Verder heeft dit programma alle opties die je wilt hebben en hierdoor zullen wij ons filmpje goed kunnen monteren en bewerken. Hoewel het geld kost hebben wij het al op onze computer staan, waardoor dat geen obstakel voor ons is.

Het filmpje dat daarom ook van pas kan komen bij het monteren met Premiere Pro is ‘Monteren met Premiere Pro voor beginners’ van de Videomakers

B. Inhoud eigen film

B1. Thema uit de essay-opdracht

Het is voor ons niet echt mogelijk om een opdracht van het essay schrijven voor het vak Nederlands te gebruiken, omdat wij al duidelijk een idee hebben wat we willen doen en geen van de essays die wij geschreven hebben hier op aan sluit. Verder zijn de onderwerpen van de essays in het algemeen niet iets om een film over te maken, want zo heeft iemand van ons bijvoorbeeld als onderwerp de schrijver die het boek heeft geschreven of een onderwerp als kinderarbeid, wat ons beide niet een leuk onderwerp lijkt om een film over te maken.

B2. Muziek als inspiratie

Onze korte film willen wij vooral grappig, luchtig en niet te serieus houden, hierdoor valt eigenlijk de spanningsopwekkende muziek af, wat al een heleboel is.

Een muziekfragment dat we daarom wel zouden willen gebruiken van de bronnen in Magister zijn:

 • Film en Muziek – 1. Mp3, hierbij is vooral het begin goed om bijvoorbeeld te gebruiken bij de intro als we beelden van Uden laten zien.

 

B3. Het genre

Een mockumentary, oftewel “nepdocumentaire”, is een soort van parodie versie van een documentaire. De meest voorkomende soort is de soort waarbij bestaande personen en zaken worden aangehaald, met een verhaal worden de verschillende onderwerpen verbonden.

Daarnaast zijn er ook mockumentaries, waarin een fictieve plaats of persoon centraal staat. Vaak wordt de geschiedenis en andere zogenaamde “feiten” verteld net als in een echte documentaire. Het fictieve onderwerp wordt behandeld alsof er daadwerkelijk onderzoek naar is gedaan.

Een paar bekende mockumentaries zijn Borat (2006), The Office (2005) en Modern Family (2009). Het zijn allemaal films en series die bestaande of fictieve onderwerpen aanhalen en een parodie van de realiteit maken.

We kunnen het overdreven uitbeelden bepaalde acties en uitdrukkingen in onze eigen film gebruik. Ook over de manier van schrijven valt veel te leren van de bovenstaande films en series en we zullen deze ook gebruiken bij het schrijven ons eigen script.

 • Alleen opschrijven wat je op de camera kan laten zien en niet de diepste gevoelens en gedachten van de personages.
 • Door middel van het script het budget schatten, want voor deze film is het budget nagenoeg 0,- euro en hier moeten wij dus wel rekening mee houden en dat is mogelijk met een script.
 • Aan elk onderdeel van de film een bepaalde kleur toekennen. Hierdoor kunnen de duidelijk ordenen wat bij welk onderdeel moet en zo mogelijk ook wat aanpassen per onderdeel als het echt niet mogelijk is.

B4. Het verhaal

De vijf w's

 1. Wie zijn de personages?
  De personages zijn de twee presentatoren zonder naam. Deze twee presentatoren worden gespeeld door Wessel en Quint.
 2. Waar speelt het zich af?
  Het verhaal speelt zich af in Uden.
 3. Waneer speelt het zich af?

  Het verhaal speelt zich in het heden af. Verder speelt het zich overdag, als het dus nog licht is, af.

 4. Waarom?

  Het verhaal speelt zich in het heden af. Verder speelt het zich overdag, als het dus nog licht is, af.

 5. Wat gebeurt er?

  Wij als presentatoren vertellen over plekken, gebouwen en bezienswaardigheden in Uden. Maar in plaats van echte informatie te verlenen waar je veel aan hebt worden er juist grappen over gemaakt of iets gezegd wat totaal niet klopt. Zo is ons plan om dingen over bijvoorbeeld het Udens College en Bedaf te zeggen. 

Het verhaal

Introductie

Het verhaal begint in Uden, bij een bord van welkom in Uden die je ziet als je de gemeente binnen komt. Hier vertellen we vervolgens dat we in Uden zijn en hier een ‘documentaire’ doen over verschillende dingen in Uden.

Probleem

Er is geen sprake van een probleem in dit verhaal.

Reactie

Als ‘reactie’ op het niet bestaande probleem gaan we dingen in Uden uitlichten en doen we alsof Uden heel mooi is.

Climax

De climax is dat we doen alsof Uden heel mooi is, maar uit alles wat we vertellen blijkt uiteindelijk dat het er toch niet overgaat dat het mooi is, maar juist het tegenovergestelde.

Einde

Het eindigt met een conclusie dat Uden een heel mooi dorp is om in te zijn, terwijl we eigenlijk heel het programma op een humoristische toon Uden aan het afkraken waren.

Het script

Het storyboard

C. Maak je eigen film

Shopping Cart